Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Пенсіонерці нібито прийшла повістка

Російські пропагандисти поширюють інформацію, що до ЗСУ мобілізують людей пенсійного віку. Як доказ цього вони посилаються на листування «між бабусею та онукою в телеграмі». Бабуся нібито скаржиться, що їй принесли повістку про мобілізацію.

Фахівці з проєкту VoxCheck опрацювали цю інформацію і зʼясували, що це — фейк. 

По-перше, мобілізація жінок в Україні добровільна. Ба більше, в Україні не мобілізують пенсіонерів. Під час воєнного стану в Україні можуть призивати військовозобов’язаних громадян віком від 18 до 60 років, які спроможні виконувати військовий обов’язок. При цьому особи з вищого офіцерського складу можуть за бажанням служити у війську до 65 років. 

По-друге, вік бабусі перевищує граничний вік мобілізації. На повістці в листуванні можна помітити, що рік народження жінки — 1950-й, тож станом на листопад 2023 року, дату публікації новини, жінці було 72 або 73 роки. Крім того, з 2014 року жодну жінку не мобілізували примусово — українки добровільно долучались до лав Сил оборони.

Тож листування в телеграмі могли підробити. Слова «онуки» в аудіоповідомленнях у телеграмі звучать на російський манір та з неправильними наголосами, зокрема, у словах «тва́рюки» та «ви́ходь». Таке листування можна створити між будь-якими двома людьми, як завгодно їх назвати та видати за діалог родичів. Фото повістки в листуванні поганої якості, тому підтвердити автентичність документа неможливо.

• Читайте також: Мертвому чоловіку нібито прийшла повістка

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись