Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росія намагається зірвати процес евакуації дітей із Харківщини, поширюючи дезінформаційні повідомлення

Пропагандистські ресурси поширюють дезінформацію, щоб завадити евакуації дітей з Куп'янського району Харківщини, який потерпає від масованих обстрілів з боку Росії.

У таких повідомленнях жителів Харківщини закликають відмовлятися від евакуації, залякуючи тим, що в їхні домівки відразу ж заселяться військові ЗСУ, а дітей вивезуть на захід України, де цькуватимуть через російськомовність. 

Паралельно пропагандисти поширюють історії з героїзацією жителів Авдіївки, які «ховали дітей від евакуації». Однак, звичайно, російська пропаганда не згадує про те, що таким чином батьки наражали дітей на смертельну небезпеку, пишуть у Центрі протидії дезінформації при РНБО. 

Пропагандисти подають свої «поради» як піклування, але єдина мета цієї кампанії – скористатися цивільним населенням як живим щитом для стримування дій ЗСУ.

Росія систематично використовує українських дітей у своїх злочинних цілях, зокрема ведучи незаконну депортацію з ТОТ. До Росії вже вивезли щонайменше 20 тисяч дітей, за що суд у Гаазі видав ордер на арешт Путіна.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись