Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Зеленський нібито пообіцяв країнам Заходу розбомбити Краснодар

Російські ресурси поширюють інформацію, що Президент України пообіцяв Заходу, що ЗСУ використовуватимуть далекобійну зброю, надану країнами-партнерками, тільки по цілях на територіях, які Україна вважає своїми. Проте згідно з нещодавнім президентським указом до списку «своїх» тепер нібито входять також один край і п'ять областей Росії, стверджують пропагандисти. 

Насправді ця інформація є спотвореною, про що пишуть у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки. Указ Зеленського про історично населені українцями території Росії стосується винятково захисту національних прав російських громадян українського етнічного походження, однак пропагандисти видають його за демонстрацію «територіальних претензій»

Передане ж партнерами озброєння використовується винятково для ураження російських цілей на тимчасово окупованій території України. Об’єкти на території Росії Сили оборони знищують зброєю українського виробництва.

Маніпулюючи інформацією, у цьому випадку агітпроп прагне мобілізувати росіян на війну проти України й «колективного Заходу», вдаючись до демонізації. Також пропагандисти хочуть залякати західних партнерів України «ескалацією» з боку Росії з метою зриву подальшої допомоги. Раніше ми спростовували інформацію, що країни НАТО нібито будуть намагатися захопити «шість субʼєктів Росії».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись