Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Пенсіонерці нібито прийшла повістка

Російські пропагандисти поширюють інформацію, що до ЗСУ мобілізують людей пенсійного віку. Як доказ цього вони посилаються на листування «між бабусею та онукою в телеграмі». Бабуся нібито скаржиться, що їй принесли повістку про мобілізацію.

Фахівці з проєкту VoxCheck опрацювали цю інформацію і зʼясували, що це — фейк. 

По-перше, мобілізація жінок в Україні добровільна. Ба більше, в Україні не мобілізують пенсіонерів. Під час воєнного стану в Україні можуть призивати військовозобов’язаних громадян віком від 18 до 60 років, які спроможні виконувати військовий обов’язок. При цьому особи з вищого офіцерського складу можуть за бажанням служити у війську до 65 років. 

По-друге, вік бабусі перевищує граничний вік мобілізації. На повістці в листуванні можна помітити, що рік народження жінки — 1950-й, тож станом на листопад 2023 року, дату публікації новини, жінці було 72 або 73 роки. Крім того, з 2014 року жодну жінку не мобілізували примусово — українки добровільно долучались до лав Сил оборони.

Тож листування в телеграмі могли підробити. Слова «онуки» в аудіоповідомленнях у телеграмі звучать на російський манір та з неправильними наголосами, зокрема, у словах «тва́рюки» та «ви́ходь». Таке листування можна створити між будь-якими двома людьми, як завгодно їх назвати та видати за діалог родичів. Фото повістки в листуванні поганої якості, тому підтвердити автентичність документа неможливо.

• Читайте також: Мертвому чоловіку нібито прийшла повістка

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join