Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Зеленський нібито готувався тікати до Великої Британії перед повномасштабним вторгненням

Російські пропагандистські телеграм-канали, посилаючись на слова колишнього українського посла у Великій Британії Вадима Пристайка, розповсюдили інформацію, нібито Володимир Зеленський та Офіс Президента планували втекти до Великобританії перед повномасштабним вторгненням. Утім це - маніпуляція.

На неї звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що пропагандисти зробили цю маніпуляцію на основі інтерв'ю Вадима Пристайка для "Української правди", опублікованого 12 березня 2024 року. У ньому він розповів про підготовку до вторгнення у ролі посла України у Великій Британії. Зокрема, йшлося про обговорення з британським урядом можливості знайти приміщення в Лондоні для української влади на випадок падіння Києва. Крім того, розглядалися заходи з евакуації даних електронних реєстрів, банківських систем, теле- та радіомовлення у хмарне сховище та навіть переміщення золото-валютного резерву за межі країни, щоб убезпечити його від потрапляння до рук російських військ.

Під час початку агресії Зеленському кілька разів пропонувалося покинути Україну, включно з пропозицією від уряду США та прем'єр-міністра Великобританії, але він відмовився. Пропагандистські звинувачення в боягузтві та планах втечі Зеленського не підкріплені доказами і мають на меті лише сіяти паніку серед українського населення. Раніше було спростовано інші фейки, що стосуються ймовірних планів Зеленського втекти до США.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись