Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Новий спікер Повітряних сил ЗСУ нібито є громадянином Росії

Російські пропагандисти розповсюджують в медіа твердження про те, що новий речник Повітряних Сил Збройних Сил України, Ілля Євлаш, нібито має російське громадянство, а його батько живе в Росії. Втім це - фейк.

На нього звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що 18 березня 2024 року стало відомо, що Ілля Євлаш, родом з міста Мена на Чернігівщині, був призначений на посаду начальника служби зв'язків з громадськістю Повітряних сил ЗСУ. Відповідно до Конституції України, країна визнає лише одне громадянство, що виключає можливість мати подвійне громадянство, особливо з країною-агресором.

Хоча Ілля Євлаш не ділився публічно інформацією про своїх батьків, він згадував про візити до своїх батьків у Мені після 24 лютого 2022 року, що свідчить про їх проживання в Україні.

Дослідження соціальних мереж виявило сторінку користувача під іменем Олег Євлаш, яку пропагандисти називали сторінкою батька Іллі Євлаша. Знайдені спільні фотографії підтверджують родинні зв'язки. Однак, проживання Олега Євлаша вказане як місто Чернігів, а не Росія. Записи на його сторінці показують, що до повномасштабного вторгнення він дійсно відвідував російські міста, але після 24 лютого 2022 року не було публікацій, що могли б вказувати на його перебування в Росії. Натомість він ділився фотографіями з Іспанії, Франції, Німеччини та Польщі в період 2022-2024 років.

Пропагандисти поширюють подібні фейки, щоб викликати недовіру суспільства щодо нових високопосадовців ще до початку їх повноцінної роботи на посаді.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись