Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Аналітичний центр HJS нібито визнає факт неналежного контролю за небезпечними радіоактивними матеріалами в Україні

Російські телеграм-канали розповсюджують звіт аналітичного центру HJS, в якому нібито зазначено факт недостатнього контролю небезпечних радіоактивних матеріалів Києвом. Однак це є маніпуляцією.

На неї звернули увагу фахівці проєкту VoxCheck. Вони з'ясували, що у звіті аналізується ситуація з ядерною безпекою в Україні ракетних ударів з боку Росії. Автори не вказують, що саме Київ недостатньо контролює радіоактивні матеріали. Навпаки, звіт відзначає, що основну загрозу для радіаційної безпеки становлять російські атаки на ядерні об'єкти в Україні, що створює серйозні загрози для країн НАТО, включаючи Велику Британію.

У дослідженні надаються рекомендації Великій Британії та іншим країнам-членам НАТО щодо цієї ситуації, такі як використання дипломатичних та політичних засобів для зменшення ядерної загрози, підтримка МАГАТЕ у створенні "зони ядерної безпеки" навколо українських АЕС, і розгорнення приладів для виявлення радіації. Зазначається, що Велика Британія та НАТО мають ініціювати розробку міжнародного правового інструменту щодо безпеки ядерних об'єктів під час збройних конфліктів.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) під час своїх перевірок ядерних об'єктів, які контролює Україна, не виявило жодних порушень. Більше того, Рада керуючих МАГАТЕ затвердила резолюцію про необхідність повернення Запорізької АЕС під повний контроль України.

Пропагандисти поширюють подібні маніпуляції, щоб дискредитувати Україну та відвести увагу від дій Росії. "Детектор медіа" вже писав про інші маніпуляції росіян, що стосуються МАГАТЕ.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись