Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Росія в черговий раз опублікувала фейкові свідчення про «злочини ЗСУ»

Прокремлівські ресурси, посилаючись на буцімто жителя українського села Новгородське [село у 2021 році перейменували на Нью-Йорк ― Ред.], поширюють інформацію, що ЗСУ «погрожували мирним людям, залякували їх, а ще вивозили дітей без згоди батьків». Також військовослужбовці ЗСУ нібито вимагали від місцевих послуги інтимного характеру. 

Насправді жодних реальних доказів цьому немає. У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП повідомляють, що публікація «свідчень» від імені «жертв Київського режиму» ― це одна з тактик російської пропаганди. Росія цинічно використовує мешканців окупованих територій чи навіть українських військовополонених, змушуючи їх озвучувати абсурдні «свідчення» або «зізнання» про нібито звірства ЗСУ. Тож, імовірно, російська пропаганда вдалася до згаданої тактики й цього разу. 

У Центрі додають, що в такий спосіб пропагандисти прагнуть викликати в авдиторії обурення та ілюзію правдивості, хоча викладені факти перевірити неможливо. 

Подібні «відеозізнання» спрямовані передусім на мешканців прифронтових територій. Пропаганда намагається підірвати їхню довіру до ЗСУ та переконати, що українські військові насправді «є головним джерелом загрози для цивільного населення».

Дещо раніше ми аналізували подібний фейк, який полягав у тому, що українська влада нібито насильно відбирає дітей у батьків на Донбасі, щоб передати їх педофілам або на органи.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись