Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Молдова нібито почне видавати Україні «ухилянтів»

У російському інфополі поширюють інформацію, що Молдова нібито готова співпрацювати з Україною щодо питання «видачі ухилянтів». Так, пропагандисти посилаються на «заяву» глави МЗС Молдови Міхая Попшоя: «Ми провели всі стадії переговорів з Україною та почнемо займатися видачею українців, які перебувають у розшуку. З серпня наше МВС починає щільно взаємодіяти з МВС України».

Скриншот MAExplică

Насправді цю інформацію вже спростували в МЗС Молдови. Зокрема, там зазначили: «Міхай Попшой ніколи не оприлюднював цю заяву. Коли міністр Міхай Попсой робить публічну заяву, вона щоразу прозоро транслюється на комунікаційних платформах Міністерства закордонних справ і міністра. Помилкове посилання на вигадані заяви є частиною навмисної дезінформаційної кампанії, націленої на Республіку Молдова».

У відомстві додали, що метою цього фейку є внести розкол у молдовське суспільство чи просто дезінформувати його. 

Раніше ми вже аналізували подібні фейки та маніпуляції. Наприклад, фіксували брехню про те, що українських біженців нібито будуть «видавлювати» з ЄС і посилати на війну.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись