Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українські спортсмени на Олімпіаді в Парижі нібито повинні носити електронні браслети, щоб запобігти неповерненню до України

Проросійські ресурси масово поширюють інформацію, що всі українські спортсмени, які виступають на Олімпіаді-2024, нібито зобов’язані носити на нозі особисті GPS-трекери. Це буцімто має запобігти спробам утечі, тобто неповерненню українських спортсменів після Олімпійських ігор у Парижі до України. Повідомляючи це, пропагандисти посилаються на «очільника Міністерства молоді та спорту України» Вадима Гутцайта.

Насправді ця інформація не відповідає дійсності, пишуть у проєкті StopFake. Ні на офіційному сайті Міністерства молоді та спорту України, ні в інших відкритих джерелах інформації, ні в заявах вже ексміністра молоді та спорту України Вадима Гутцайта немає згадок про те, що українські спортсмени змушені носити електронні браслети на нозі під час Олімпіади в Парижі. Цю «новину» поширюють лише пропагандистські ресурси. Крім того, наразі в.о. міністра молоді та спорту України є Матвій Бідний, а Вадим Гутцайт обіймав цю посаду з березня 2020 по 9 листопада 2023 року. Сьогодні Гутцайт є президентом Національного олімпійського комітету України. Тобто це ще одне підтвердження неправдивості новини, адже прокремлівські пропагандисти не змогли навіть правильно вказати очільника Міністерства молоді та спорту України.

Ба більше, немає жодної необхідності відстежувати пересування українських олімпійців за кордоном за допомогою GPS-трекерів. Багато з них можуть бути заброньовані від мобілізації та для них виїзд за кордон дозволено. Також, попри можливість бронювання, багато спортсменів добровільно пішли захищати Україну з перших днів повномасштабної війни.

В інтерв’ю агентству AFP в.о. міністра молоді та спорту України Матвій Бідний сказав, що з початку повномасштабної війни росіяни вбили близько 500 українських спортсменів і тренерів, серед яких були десятки чемпіонів світу та Європи. Спортивна інфраструктура також зазнала значних втрат. Росія пошкодила та зруйнувала понад 500 спортивних об’єктів, включно з 15 базами олімпійської підготовки по всій Україні. Зрештою, Бідний додав, що спортивні обʼєкти ще можна відновити, а ось повернути загиблих спортсменів — ні. 

Цим фейком російські пропагандисти прагнуть дискредитувати українську владу та ствердити, мовляв, «авторитарний Зеленський усіх тримає на гачку». 

Раніше «Детектор медіа» спростовував інформацію, що напередодні Олімпіади-2024 Всесвітнє антидопінгове агентство нібито планувало запровадити антидопінгові послаблення для олімпійської збірної України для боротьби зі стресом війни.

• Читайте також: «Приїдемо в Париж на танках»: як агітпроп реагує на відсторонення від Олімпійських ігор 2024 - MediaSapiens.

Автор: Віталій Михайлів,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись