Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Олімпіада в Парижі: ВАДА нібито планує запровадити антидопінгові послаблення для олімпійської збірної України для боротьби зі стресом

Проросійські телеграм канали поширюють інформацію, що олімпійська збірна України може стати першою в історії сучасних ігор, хто отримає послаблення за антидопінговими правилами ВАДА (Всесвітнього антидопінгового агентства). Така ініціатива буцімто має на меті допомогти українським спортсменам у боротьбі зі стресом, викликаним війною в Україні. Повідомляючи це, пропагандисти посилаються на відповідний матеріал нібито французької газети Le Monde й додають скриншот статті як «доказ».

Скриншот із пропагандистського ресурсу

Однак це – фейк. Насправді Le Monde ніколи не публікувала такого матеріалу. Увівши назву статті англійською, яку й поширюють пропагандисти, у пошуковику Google: «Paris Olympics: WADA prepares a draft of anti-doping relaxations for the Ukraine national team», ― можна переконатися, що ні газета Le Monde, ні будь-яке інше видання не публікувало відповідного матеріалу. Крім того, на сайті Le Monde є окремий розділ про Олімпійські ігри, і там також немає статті про антидопінгові послаблення для олімпійської збірної України. Не знайти інформації про «допомогу українським спортсменам у боротьбі зі стресом» і на офіційному сайті ВАДА (Всесвітнього антидопінгового агентства)

Цим фейком пропагандисти прагнуть дискредитувати олімпійську збірну України напередодні змагань. Нагадаємо, що не всі російські та білоруські олімпійські спортсмени допущені до ігор у Парижі, оскільки в той чи інший спосіб висловлювали підтримку розвʼязаної Росією війни в Україні. Попри це, деяких із них все ж допустили до Олімпіади – вони виступатимуть під «нейтральним» прапором. 

• Читайте також: «Приїдемо в Париж на танках»: як агітпроп реагує на відсторонення від Олімпійських ігор 2024 - MediaSapiens.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись