Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Зеленський нібито допускає проведення в Україні референдуму про закінчення війни за «корейським» сценарієм

На початку липня 2024 року в інтервʼю для Bloomberg президент України Володимир Зеленський нібито заявив, що в Україні може бути винесений на референдум «корейський» або інший сценарій закінчення війни, і народ на референдумі скаже, що важливіше – «втома від війни» чи «кордони 1991 року». Таку інформацію поширюють російські пропагандисти.

Насправді словами Зеленського зманіпулювали, пишуть у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП. Його відповідь журналістці Bloomberg на запитання: «Чи необхідно союзникам починати думати про німецьку модель, тобто дозволити Україні членство [в НАТО. – ред.] поки не вся територія України під її контролем?», ― вирвали з контексту.

Володимир Зеленський сказав, що насамперед Україні така пропозиція офіційно ніколи не надходила. Також президент України послався на Конституцію, заявивши, що будь-які зміни українських територій ― «це зміни Конституції, і це злочин». До цього він додав: «Якщо нам пропонують німецьку модель, або ще якусь, або «корейську» або тощо… В будь-якому випадку то треба розуміти, що нам пропонують, хто нам пропонує, для чого це робиться, а після цього зрозуміти думку всіх нас. Не тільки мою, а передусім всього суспільства. Бо суспільство, народ України є власником України».

Поширюючи цю маніпуляцію, російський агітпроп намагається схилити українців до думки, що Україні потрібно якнайшвидше починати мирні перемовини про закінчення війни, до того ж на умовах Росії.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись