Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Російські солдати нібито проявляють гуманізм щодо українських військовополонених

Пропагандистські телеграм-канали поширюють повідомлення, мовляв, бійці армії РФ гарантують військовополоненим українцям життя та гуманне ставлення. 

Скриншот SPRAVDI

Однак вже було зафіксовано далеко не один випадок страти росіянами українських військовополонених. Про це повідомляють у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП. 

Наприкінці березня 2024 року Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні опублікувала черговий звіт (грудень 2023 – лютий 2024), в якому йдеться про різке зростання кількості випадків катувань і страт українських військовополонених з боку російських окупантів. У звіті підкреслюється, що катування та жорстоке поводження щодо українських полонених з боку росіян дуже поширені та є «звичайним явищем». За даними ООН, жертвами різних видів катувань стали 96% українських військовополонених (58 людей з 60 опитаних). 

Нещодавно, 10 липня 2024 року генпрокурор України Андрій Костін повідомив про розстріл двох українських військовополонених біля Роботиного. 

Поширюючи брехню про «гуманне» поводження з полоненими, РФ заманює українських бійців у смертельно небезпечну пастку. Натомість у згаданому звіті ООН також йдеться, що опитані окупанти, які потрапили в полон, визнали, що до них не застосовували тортури в офіційних місцях утримання.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись