Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Німеччина нібито пообіцяла прийняти на лікування дітей із «Охматдиту» ще до влучання в лікарню

Проросійські ресурси поширюють інформацію, що спеціальний евакуаційний рейс до Німеччини для дітей з «Охматдиту» був спланований ще до удару по лікарні. Про це повідомила російськомовна служба Deutsche Welle, посилаючись на слова німецького міністра охорони здоров’я Карла Лаутербаха. Пропагандисти стверджують, мовляв, ця заява доводить, що Україна сама завдала удару по будівлі «Охматдиту» з метою провокації напередодні саміту НАТО у Вашингтоні. 

Проте ця новина — це маніпуляція, пишуть у StopFake. Так, скриншот з акаунту Deutsche Welle є справжнім, однак журналісти видання некоректно передали суть висловлювання міністра охорони здоров’я Німеччини. 

Насправді на своїй сторінці в соцмережі X (Twitter) Лаутербах написав, що він обіцяв міністру охорони здоров’я України Віктору Ляшку приймати хворих дітей у біді в будь-який час, і що евакуаційний рейс з пацієнтами «Охматдиту» вирушить у середу, 10 липня 2024 року. Він також підкреслив, що цілеспрямована атака на дитячу лікарню вкотре доводить, що Путін — військовий злочинець. 

Відповідно, у заяві Лаутербаха не йшлося, що сторони заздалегідь домовилися про вивіз саме пацієнтів «Охматдиту» — малися на увазі будь-які українські діти, які потребують медичного лікування за кордоном

Сама ж евакуація відбувається в рамках Механізму цивільного захисту ЄС (UCPM). За цією програмою Німеччина уже прийняла понад 1100 пацієнтів, у тому числі й дітей — цей показник найвищий з-поміж держав ЄС. Пацієнтів з «Охматдиту» погодилися прийняти три німецькі медичні заклади: університетські лікарні в Грайфсвальді та Ростоку, а також берлінська клініка «Шаріте».  

Цією маніпуляцією Росія намагається запевнити власних громадян і світову спільноту, що Україна сама завдала ракетного удару по найбільшій дитячій лікарні країни. Раніше ми пояснювали, чому інформація про влучання в будівлю «Охматдиту» внаслідок роботи української ППО є брехнею.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись