Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Літаки F-16 нібито стануть легкою ціллю для Росії

Прокремлівські джерела поширюють меседж, мовляв, винищувачі F-16, які передадуть Україні, спіткає така ж доля, як танки Leopard і Abrams ― вони нібито будуть легкою ціллю для росіян та стануть військовими трофеями на парадах в Росії. Повідомляючи це, пропагандисти посилаються на заяву «експерта» та «аналітика» Лукаса Лейроса.

Насправді вразити літаки F-16 росіянам буде не так вже й просто. Експерт з авіації Анатолій Храпчинський стверджує, що Україна відбиває переважну більшість російських ударів по аеродромах. Крім того, він додає, що винищувачі F-16 самі стануть інструментом захисту: «Поява літаків F-16 буде досить-таки потужним посиленням повітряного простору, що дозволить відбивати ці повітряні атаки на ранньому етапі, коли або ракети, або ті ж розвідувальні БПЛА будуть потрапляти під контроль у повітряному просторі України». Захід також посилить можливості F-16 засобами далекого радіолокаційного виявлення, а саме літаками SААВ. 

Також частину літаків F-16 розмістять за кордоном. Це буде одним зі способів їхнього захисту, про що говорив начальник авіації Командування Повітряних сил ЗСУ Сергій Голубцов: «Не всі літаки, які будуть передані Україні, зараз прийдуть в Україну. Деякі з них залишаться в тих центрах, де готують наших пілотів і авіаційний персонал… Є цифра, яка зайде в Україну. Є певна кількість літаків, які будуть зберігатися на безпечних авіабазах, не в Україні, для того, щоб вони тут не були мішенями. І це буде наш резерв в разі потреби для заміни несправних літаків, під час проведення регламентних робіт».

Російська пропаганда дедалі активніше намагається переконати українців, що поява F-16 у небі над Україною нібито «нічого не змінить» і «жодним чином не вплине на перебіг війни», пишуть у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП.

Для цього Москва використовує так званих «іноземних експертів», як-от Лукаса Лейроса, додають у Центрі. Насправді 25-річний бразилець Лейрос – це один із рупорів російської пропаганди. У червні 2024 року він відвідав окупований і зруйнований Маріуполь і поширив пропагандистський меседж, мовляв, місто «динамічно розвивається». Також у 2023 році Лейрос поширював з трибуни ООН фейки про використання Україною хімічної зброї.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись