Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Message Літаки F-16 нібито стануть легкою ціллю для Росії

Прокремлівські джерела поширюють меседж, мовляв, винищувачі F-16, які передадуть Україні, спіткає така ж доля, як танки Leopard і Abrams ― вони нібито будуть легкою ціллю для росіян та стануть військовими трофеями на парадах в Росії. Повідомляючи це, пропагандисти посилаються на заяву «експерта» та «аналітика» Лукаса Лейроса.

Насправді вразити літаки F-16 росіянам буде не так вже й просто. Експерт з авіації Анатолій Храпчинський стверджує, що Україна відбиває переважну більшість російських ударів по аеродромах. Крім того, він додає, що винищувачі F-16 самі стануть інструментом захисту: «Поява літаків F-16 буде досить-таки потужним посиленням повітряного простору, що дозволить відбивати ці повітряні атаки на ранньому етапі, коли або ракети, або ті ж розвідувальні БПЛА будуть потрапляти під контроль у повітряному просторі України». Захід також посилить можливості F-16 засобами далекого радіолокаційного виявлення, а саме літаками SААВ. 

Також частину літаків F-16 розмістять за кордоном. Це буде одним зі способів їхнього захисту, про що говорив начальник авіації Командування Повітряних сил ЗСУ Сергій Голубцов: «Не всі літаки, які будуть передані Україні, зараз прийдуть в Україну. Деякі з них залишаться в тих центрах, де готують наших пілотів і авіаційний персонал… Є цифра, яка зайде в Україну. Є певна кількість літаків, які будуть зберігатися на безпечних авіабазах, не в Україні, для того, щоб вони тут не були мішенями. І це буде наш резерв в разі потреби для заміни несправних літаків, під час проведення регламентних робіт».

Російська пропаганда дедалі активніше намагається переконати українців, що поява F-16 у небі над Україною нібито «нічого не змінить» і «жодним чином не вплине на перебіг війни», пишуть у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП.

Для цього Москва використовує так званих «іноземних експертів», як-от Лукаса Лейроса, додають у Центрі. Насправді 25-річний бразилець Лейрос – це один із рупорів російської пропаганди. У червні 2024 року він відвідав окупований і зруйнований Маріуполь і поширив пропагандистський меседж, мовляв, місто «динамічно розвивається». Також у 2023 році Лейрос поширював з трибуни ООН фейки про використання Україною хімічної зброї.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join