Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Росіяни завдали удару по командному пункту з військовими НАТО в Україні

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що, мовляв, російські військові ракетами «Кинжал» влучили в місце дислокації військових НАТО, які секретно керують Генштабом ЗСУ. Водночас автори посилаються на іноземне видання «The Intel Drop». Це — неправда. 

За кейс взялися фахівці проєкту VoxCheck, які пояснюють, що військові НАТО не беруть участі у війні в Україні, а ще й надто не керують Генштабом ЗСУ. Також фактчекери розповіли, що автором статті у «The Intel Drop» є один із російських пропагандистів. У матеріалі «The Intel Drop» присутні кремлівські наративи та фейки. Наприклад, видання пише, мовляв, українці не довіряють Валерію Залужному щодо кількості збитих ракет, а їхні настрої в соціальних мережах видають зневіру до президента. Серед публікацій «The Intel Drop» можна також побачити й інші матеріали  пропагандистів — наприклад, дописи про так званих «іноземних найманців».

У січні 2023 року Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вкотре наголосив, що НАТО не відряджає своїх військових на війну, натомість Альянс підтримує Україну озброєнням. 

Автор: Орест Сливенко,

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись