Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Економіка Заходу «руйнується» внаслідок антиросійських санкцій

Таку тезу поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що ЄС програє у протистоянні з Росією. «Зростання інфляції та безробіття, неналагоджена  банківська система — ось результат політики Брюсселя в ЄС». Мовляв, економіка Європи «іде в прірву».

Над кейсом попрацювали фахівці проєкту EU vs Disinfo, які визначили, що теза про жахливу економічну ситуацію в західних країнах неправдива.  За даними Світового банку, Міжнародного валютного фонду і Організації економічного співробітництва та розвитку, 2022 рік став поганим для російської економіки. За оцінками експертів, у 2022 році показник валового внутрішнього продукту Росії впав щонайменше на 2,2% за найоптимістичнішим сценарієм і до 3,9% — за найгіршим. Економіка Росії скорочуватиметься й у 2023 році. Очікується, що ВВП скоротиться на 5,6% або на 3,3% за даними організацій. 

Крім того, у дослідженні Єльського університету детально розглянули вплив санкцій на російську економіку,  дійшовши висновку, що «санкції катастрофічно руйнують російську економіку».

Згідно з останніми даними Європейської комісії, економіка ЄС «стійко тримається та готова протистояти викликам, зокрема спричиненим війною Росії проти України».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись