Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Росіяни завдали удару по командному пункту з військовими НАТО в Україні

Таку інформацію поширили у соціальних мережах, зокрема у телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях ідеться, що, мовляв, російські військові ракетами «Кинжал» влучили в місце дислокації військових НАТО, які секретно керують Генштабом ЗСУ. Водночас автори посилаються на іноземне видання «The Intel Drop». Це — неправда. 

За кейс взялися фахівці проєкту VoxCheck, які пояснюють, що військові НАТО не беруть участі у війні в Україні, а ще й надто не керують Генштабом ЗСУ. Також фактчекери розповіли, що автором статті у «The Intel Drop» є один із російських пропагандистів. У матеріалі «The Intel Drop» присутні кремлівські наративи та фейки. Наприклад, видання пише, мовляв, українці не довіряють Валерію Залужному щодо кількості збитих ракет, а їхні настрої в соціальних мережах видають зневіру до президента. Серед публікацій «The Intel Drop» можна також побачити й інші матеріали  пропагандистів — наприклад, дописи про так званих «іноземних найманців».

У січні 2023 року Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вкотре наголосив, що НАТО не відряджає своїх військових на війну, натомість Альянс підтримує Україну озброєнням. 

Author: Орест Сливенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join