Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Україна — не суб’єкт геополітики, а поле бою

Про таке пишуть проросійські телеграм-канали. Мовляв, Україна сама не ухвалює жодного рішення щодо воєнних дій. Буцімто українцям відведена роль «гарматного м’яса». Мовляв, про це свідчить візит директора ЦРУ Вільяма Бернса до Києва, щоб дати вказівки Зеленському. США повільно «протискають» необхідні їм рішення, що впливає на швидкість надання воєнної допомоги. Нібито санкції щодо Росії вводять поступово, як елемент торгів з Росією.

Ці меседжі підживлюють наратив про «зовнішнє управління» в Україні, який просували ще до повномасштабного вторгнення. Також агітпроп неодноразово поширював меседжі, що в Україні Росія воює зі США, НАТО чи «колективним Заходом». У такий спосіб пропагандисти намагаються підірвати довіру як до української влади, так і до Західних партнерів та дестабілізувати ситуацію в країні. США допомагають Україні протистояти російській агресії, тож Росія намагається дискредитувати допомогу всіма доступними способами.

Раніше з цією метою писали, що США використовують Україну як випробувальний полігон для розроблення зброї та законом про ленд-ліз втягують у величезні борги, що Америці невигідна перемога України. Мовляв, Україна мусить воювати від імені НАТО. Також писали, що нібито США штовхають Європу в прірву.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись