Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Харків’ян труять закордонним печивом

У телеграм-каналах та в соцмережах поширюють повідомлення, що у Харкові виявили небезпечне печиво румунського виробництва. У дописах посилаються на інформацію від Держпродспоживслужби Харківщини. У дописах пишуть, що нібито нікого не здивує, якщо таке печиво видавали як гуманітарну допомогу. Мовляв, безоплатно можна отримати лише зіпсовані продукти закордонного виробництва. Це — маніпуляція.

Держпродспоживслужба справді поширила інформацію про печиво румунського виробництва, в якому знайшли підвищений вміст акриламіду. Такі повідомлення поширювали по всій Україні, ба більше — в інших країнах також. Як пояснює Харківський антикорупційний центр, Україна, як і інші держави, отримала попередження про небезпечний продукт через європейську систему швидкого оповіщення для харчових продуктів та кормів (Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF) та поінформувала людей про це. ХАЦ зазначає, що немає інформації про те, чи ця марка печива взагалі продавалась на Харківщині.

Тобто пропагандисти використали повідомлення про потенційну небезпеку для сіяння паніки серед харків’ян. Мовляв, гуманітарну допомогу або не видають, або пропонують небезпечні продукти.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись