Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж США використовує Україну як випробувальний полігон для розроблення зброї та законом про ленд-ліз втягує у величезні борги

Як пише Центр протидії дезінформації, російські пропагандисти поширили майже однакові за змістом тези, висловлені колишнім офіцером ЦРУ Ендрю Бустаманте та депутатом держдуми Росії від тимчасово окупованого Севастополя Дмитром Беликом. За словами Бустаманте, для американців вкрай важливе тестування їхньої новітньої зброї в бою, а в Україні для цього ще й не потрібно ризикувати власними військовими. Також на думку Бустаманте, Путін перемагає у «конфлікті», попри санкції. Белик переконаний, що у такий спосіб США намагається випробувати боєздатність російської армії.

Фахівці Центру певні, що поширення цих повідомлень є наслідком визнання українськими військовими узгодження можливих цілей при застосуванні американських РСЗО HIMARS та їхньої бойової ефективності. 

Росія систематично поширює меседжі про те, що «Україну використовують як полігон для випробування зброї» з метою дискредитації західної військової допомоги. Нещодавно пропагандисти розповідали про те, що Німеччина використовує Україну для випробування зброї. Про це нібито ненароком обмовився канцлер Німеччини Олаф Шольц. 

У такий спосіб російська пропаганда також просуває меседж, що «Україна перебуває під зовнішнім управлінням» та намагається виправдати перебіг війни перед росіянами.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись