Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Україна готує теракти в Криму

Такі повідомлення поширюють в анонімних телеграм-каналах та в російських медіа. У них йдеться, що Київ почав відкрито погрожувати Москві. Мовляв, на тлі «перемог» російської армії Захід почав шукати шляхи, щоб переломити ситуацію. Нібито Вашингтон планує захопити тимчасово окупований Крим. Це — маніпуляція.

За основу пропагандисти використали слова радника Офісу президента Михайла Подоляка. Він розповів, що Україна почала перемовини з партнерами про постачання далекобійних ракет та авіації. Подоляк зазначив, що авіація потрібна для прикриття військових, а ракети — для знищення російських складів зі зброєю, зокрема й в Криму. Саме цю тезу пропагандисти використали для маніпуляції. Використовуючи тактику підміни понять, удари по складах зі зброєю росіяни почали називати терактами. 

Росія систематично поширює меседжі, що дискредитують Україну в очах мешканців тимчасово окупованого Криму. Раніше вони писали, що українська армія планує «відбити» у Росії Крим, після звільнення депортує 800 тисяч кримчан. Або ж пропагандисти стверджували, що Україна «передумала» повертати Крим, а українці радіють, що на півострів прийшла війна. Детальніше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись