Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Українським військовим платять зарплату облігаціями

Першоджерелом повідомлень стали російські й білоруські телеграм-канали, однак потрапив він і в український сегмент телеграму. У дописах прикріплене нібито фото сертифіката на грошову компенсацію. Мовляв, грошей на виплати військовим бракує, тому видають сертифікати, за якими нібито робитимуть виплати до 2026 року. Це — неправда.

Військові облігації — це цінні папери, тож ними не можна вести розрахунки на кшталт заробітної плати. Як пояснюють фактчекери проєкту Без брехні, номінальна вартість однієї облігації — 1000 грн/ 1000 доларів / 1000 євро. Облігацій (сертифікатів) номіналом два мільйони гривень — не існує.

На фейковій облігації зазначено, що начебто це сертифікат на компенсацію в установах Ощадбанку та Укрдержстраху. У справжньому сертифікаті інше формулювання. Ба більше  — «Укрдержстрах» ліквідували ще в 1993 році. Фейковий сертифікат підписаний нібито міністром фінансів Сергієм Марченком.  Однак, власне підпис належить одному з його попередників — Олександру Шлапаку (лютий-грудень 2014 року). Саме за часів роботи Шлапака почали випускати військові облігації.

У такий спосіб пропагандисти намагаються дискредитувати українську армію й керівництво держави. Раніше пропагандисти стверджували, що в Україні скасували виплату у розмірі 15 млн гривень сім'ям загиблих військовослужбовців.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись