Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Берліні через рекламу закликають не надавати танки Україні

У соціальних мережах поширюють відео, нібито записане у Берліні. На рекламному екрані на стіні будівлі в центрі міста транслюють відео з закликом не надавати Україні танки. Буцімто у рекламі використали зображення танків 1943 та 2022 років і гасло «Може, ніколи знову?». Користувачі соцмереж додають, що нібито так німці намагаються нагадати своєму уряду про події Другої світової. Це — фейк.

Відео створене за допомогою програмного забезпечення. Автор і дата фільмування невідомі. Фактчекери проєкту Correctiv встановили, що екран справді міститься в Берліні. Його власники спростували трансляцію такого відео не лише на конкретному екрані, а й на будь-яких інших з їхньої власності.

У такий спосіб російська пропаганда продовжує протидіяти постачанню німецьких танків в Україну. Раніше поширювали фейки про схожу рекламу в аеропорту Штутгарта. Також агітпроп поширював меседжі, що західні танки не допоможуть Україні, буцімто росіяни їх спалять.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись