Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Українським військовим платять зарплату облігаціями

Першоджерелом повідомлень стали російські й білоруські телеграм-канали, однак потрапив він і в український сегмент телеграму. У дописах прикріплене нібито фото сертифіката на грошову компенсацію. Мовляв, грошей на виплати військовим бракує, тому видають сертифікати, за якими нібито робитимуть виплати до 2026 року. Це — неправда.

Військові облігації — це цінні папери, тож ними не можна вести розрахунки на кшталт заробітної плати. Як пояснюють фактчекери проєкту Без брехні, номінальна вартість однієї облігації — 1000 грн/ 1000 доларів / 1000 євро. Облігацій (сертифікатів) номіналом два мільйони гривень — не існує.

На фейковій облігації зазначено, що начебто це сертифікат на компенсацію в установах Ощадбанку та Укрдержстраху. У справжньому сертифікаті інше формулювання. Ба більше  — «Укрдержстрах» ліквідували ще в 1993 році. Фейковий сертифікат підписаний нібито міністром фінансів Сергієм Марченком.  Однак, власне підпис належить одному з його попередників — Олександру Шлапаку (лютий-грудень 2014 року). Саме за часів роботи Шлапака почали випускати військові облігації.

У такий спосіб пропагандисти намагаються дискредитувати українську армію й керівництво держави. Раніше пропагандисти стверджували, що в Україні скасували виплату у розмірі 15 млн гривень сім'ям загиблих військовослужбовців.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join