Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Українська армія планує «відбити» у Росії Крим

Такий меседж російська пропаганда поширює на аудиторію Європейського Союзу. Нібито українська армія готуються атакувати Крим, щоб повернути півострів, жителі якого в 2014 році проголосували за возз'єднання з Росією.

На поширення меседжу звернули увагу фактчекери EU vs Disinfo. Мовляв, Крим переважною більшістю голосів проголосував на референдумі за возз’єднання з Росією у 2014 році після насильницьких заворушень у Києві, які спричинили повалення демократично обраного президента Віктора Януковича.

Раніше російські пропагандисти поширювали маніпуляцію, що Україна «передумала» повертати Крим. А до того, що Парламент Німеччини нібито визнав, що Крим неможливо повернути Україні.

Після звільнення Херсона російські пропагандисти уже серйозно сприйняли слова президента України, що Крим має бути деокупований. Та Збройні сили України не забиратимуть Крим у Росії, а повертатимуть незаконно анексований регіон у 2014 році. Адже Крим є міжнародно визнаною частиною України. Псевдореферендум про статус Криму у 2014 році був проведений під дулами автоматів російських військ, його не визнала жодна міжнародна організація.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись