Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Німеччині довели, що США готувала Київ до війни з Росією

Такі повідомлення поширюють російські пропагандистські медіа. Вони посилаються на німецького політика Оскара Лафонтена. Мовляв, це не Україна воює з Росією, а НАТО з Росією, і що США мають вивести свої війська з Німеччини, а війна в Україні та «держпереворот» у 2014 році — це також справа рук американців.

За інформацією російських пропагандистських ЗМІ, Німеччина нібито визнала, що саме США готували Україну до війни з Росією. Однак це — неправда.

Офіційна Німеччина не робила жодних заяв щодо цього. Як пише StopFake, насправді таку заяву зробив німецький політик Оскар Лафонтен, якого люблять цитувати кремлівські ЗМІ за його антиамериканську позицію. Саме Росія анексувала Крим у 2014 році, а після початку бойових дій на сході України створила маріонеткові «республіки» на територіях Донецької та Луганської областей. До повномасштабного вторгнення Росії США та решта країн  надавали обмежену військову допомогу Україні, спрямовану на самооборону.

За допомогою таких фейків Росія прагне довести легітимність своїх дій — нападу на Україну. Мовляв, навіть країни-партнери України вже визнають, що її готували до війни з Росією, і якби росіяни не розпочали війну, все могло б бути гірше.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись