Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Після звільнення Криму Україна планує депортувати 800 тисяч кримчан

Російські телеграм-канали та ЗМІ поширюють інформацію про «примусову депортацію 800 тисяч кримчан» після  повернення Криму під контроль України. Це – маніпуляція.

  Російська пропаганда поширює цю інформацію з посиланням на інтерв'ю Таміли Ташевої, представниці президента України в автономній республіці Крим, декільком виданням – зокрема, британській Daily Mail. Ташева розповіла, що за оцінками експерті до в Криму незаконно переїхали від 500 до 800 тисяч російських громадян. Перебравшись до Криму, вони порушили законодавство – і українське, і міжнародне. Коли Крим повернеться під контроль України, вважає Ташева, більшість з них самостійно повернеться до Росії. До тих, хто залишиться, Україна  може застосувати процедуру примусової депортації: «Частина з них виїде сама, ми впевнені в цьому. Ті, хто не виїдуть самі, є таке поняття як примусове випровадження в чинному українському міграційному законодавстві та в міграційному законодавстві всіх країн. Тому що якщо громадянин іншої країни перетнув кордон незаконно, то відбувається примусове випровадження, тому схема одна», - розповіла Ташева.  

Також вона додала, що певні категорії людей, які переїхали в Крим, зможуть подавати заявки на отримання можливості проживання на території півострова, але спершу вони мусять виїхати.

У заяві Ташевої не йдеться про кримчан, які мешкали до 2014 року в Криму та отримали після анексії півострова російські паспорти, оскільки Україна не визнає документів, виданих окупантами. Ресурс StopFake нагадує, що  російські громадяни, які переїхали до Криму, перетнули кордон України незаконно, і мають згідно з нормами українського законодавства залишити півострів після повернення Криму під контроль України.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись