Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Венеції з’явилося графіті, яке «показує суть контрнаступу», — зображення чоловіка та напис майже повністю покриті водою

Прокремлівські телеграм-канали поширюють інформацію про те, що в італійській Венеції нібито з’явилося графіті, яке прямо «показує суть контрнаступу». Агітпроп посилається на статтю буцімто інформаційного агентства ANSA та поширює скриншот з їхнього сайту із цим графіті. На фото бачимо зображення чоловіка та напис «контрнаступ не закінчується», які майже повністю покриває вода. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери Центру протидії дезінформації. Вони встановили, що на сайті ANSA немає такої статті й фото цього графіті.

Російська пропаганда продовжує поширювати дезінформацію про невдалий український контрнаступ від імені іноземних медіа, щоб підважити свої меседжі про провал України на фронті. У такий спосіб агітпроп намагається викликати паніку серед українців та деморалізувати військовослужбовців, а також показати, що Захід не підтримує Україну. Раніше ми спростовували фейк про те, що у Берліні створили графіті із «Зеленським-канібалом».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись