Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Ресторан у Києві пропонує відвідувачам «шашлик з карабаським димком» та шот «за Пашиняна»

Російські медіа, що транслюють прокремлівську риторику, та користувачі російського сегменту фейсбуку поширюють інформацію про те, що в київському ресторані «Мама Гочі» нібито діє спеціальна акція — відвідувачам пропонують «шашлик з карабаським димком» і шот «за Пашиняна». Також агітпроп поширює відео з рестораном та вивіскою з акцією. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту MythDetector. Відео, поширене агітпропом 20 вересня, відредаговане. Агітпроп демонструє напис крейдою на чорній дошці, де центр помітно темніший за краї. Ресторан «Мама Гочі» опублікував того ж дня пост на своїй сторінці в інстаграмі, де видно реальне меню на дошці, та зазначив, що це відео є фейком. Насправді ні такого шашлику, ні такого шоту в меню не було. Представники ресторану повідомили фактчекерам, що звернулися до поліції, адже цей фейк завдає шкоди репутації «Мама Гочі».

Ба більше, фактчекери перевірили кадри з відео за допомогою додатку Forensic, який дає змогу витягати метадані з документів у соцмережах, та інструменту візуальних маніпуляцій InVid. Вони з’ясували, що Forensic показує один тип маніпуляції на місці логотипу телеграм-каналу та дошки з меню. Також було встановлено, що подібні пости публікувалися здебільшого 20 вересня, а перші відео з’явилися в телеграм-каналі «Осташко! Важливе» (його логотип міститься на відео), що належить російському пропагандисту.

Російські пропагандисти намагаються дегуманізувати українців та показати їх жорстокими. Мовляв, загострення збройного конфлікту між Азербайджаном і Вірменією в Нагірному Карабаху — привід для жартів. Звинувачуючи українців у байдужому та глузливому ставленні до інших країн, Росія відвертає увагу від власних злочинів та агресії, яку проявляє до України. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк, що в Україні продають свічку «Будинок профспілок» з ароматом «маршмелоу на багатті».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись