Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Охоронець, який супроводжував Зеленського на Генасамблеї ООН, влаштував бійку в барі Нью-Йорка

Російські ЗМІ, що транслюють прокремлівську риторику, та кремлівські пропагандисти поширюють відео з нібито співробітником служби охорони Володимира Зеленського, який супроводжував його на Генасамблеї ООН, а потім буцімто вчинив бійку в нью-йоркському барі The Campbell Bar неподалік будівлі ООН. На відео низької якості спершу бачимо кадри візиту української делегації у США, а потім — штовханину групи чоловіків. Агітпроп посилається на американське видання USA Today, яке начебто опублікувало це відео. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. Відео, опубліковане агітпропом, є підробкою. Ідентифікувати чоловіків на ньому неможливо, а текст, що супроводжує відеоряд, рясніє помилками. Фактчекери проаналізували бар на відео та порівняли його із The Campbell Bar — візуально вони відрізняються. Також адміністрація бару, уповноважений представник компанії Скотт Гербер, у коментарі StopFake повідомив: «Це відео — фейк. Такого випадку не було в барі Campbell».

Ба більше, американське видання USA Today не публікувало матеріалу про бійку, яку нібито почав охоронець Зеленського. На сайті видання та в соцмережах компанії немає будь-якої інформації щодо цього випадку.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються дискредитувати Володимира Зеленського та українську делегацію в США і зменшити підтримку Заходу. Раніше ми спростовували фейк про те, що «Суспільне» скомпілювало відео виступу Зеленського в Генасамблеї ООН.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись