Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Охоронець, який супроводжував Зеленського на Генасамблеї ООН, влаштував бійку в барі Нью-Йорка

Російські ЗМІ, що транслюють прокремлівську риторику, та кремлівські пропагандисти поширюють відео з нібито співробітником служби охорони Володимира Зеленського, який супроводжував його на Генасамблеї ООН, а потім буцімто вчинив бійку в нью-йоркському барі The Campbell Bar неподалік будівлі ООН. На відео низької якості спершу бачимо кадри візиту української делегації у США, а потім — штовханину групи чоловіків. Агітпроп посилається на американське видання USA Today, яке начебто опублікувало це відео. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. Відео, опубліковане агітпропом, є підробкою. Ідентифікувати чоловіків на ньому неможливо, а текст, що супроводжує відеоряд, рясніє помилками. Фактчекери проаналізували бар на відео та порівняли його із The Campbell Bar — візуально вони відрізняються. Також адміністрація бару, уповноважений представник компанії Скотт Гербер, у коментарі StopFake повідомив: «Це відео — фейк. Такого випадку не було в барі Campbell».

Ба більше, американське видання USA Today не публікувало матеріалу про бійку, яку нібито почав охоронець Зеленського. На сайті видання та в соцмережах компанії немає будь-якої інформації щодо цього випадку.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються дискредитувати Володимира Зеленського та українську делегацію в США і зменшити підтримку Заходу. Раніше ми спростовували фейк про те, що «Суспільне» скомпілювало відео виступу Зеленського в Генасамблеї ООН.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join