Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Суспільне скомпілювало відео виступу Зеленського в Генасамблеї ООН

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях розповідають, що 20 вересня Володимир Зеленський виступив на спеціальному засіданні Ради безпеки ООН, присвяченому війні Росії проти України. Водночас у пропагандистських телеграм-каналах просували меседжі, буцімто українського президента не підтримують і не слухають під час промови; що західні посадовці «втікали» із зали засідань Радбезу на знак протесту проти Зеленського. На підтвердження такої тези автори додавали відеодоказ — нібито уривок із прямої трансляції марафону «Єдині новини», де українські медійники, мовляв, вдалися до монтажу. Так на одному з моментів, у якому Зеленський виголошує промову, вставили начебто кадр із зали, як президент уже сидить і когось слухає. Тобто натякали, що в такий спосіб українців обманули, аби лише створити враження, що зала під час його промови повна. А телеграм-аноніми підсумовували: «такий продукт лише і згодиться українському глядачеві». Проте це — брехня.

Насправді у прямому етері марафону трансляція виступу Зеленського йшла із зовсім іншим перекладом. Це можна перевірити, порівнявши два уривки відео — фейкове та зі справжньої трансляції.  Однак нам вдалося знайти відео саме з тим перекладом, що і в пропагандистському уривку. Його опублікували на офіційному ютуб-каналі ТСН. Проте  фейковий доробок і тут відрізняється від трансляції: у ній не зафіксовано моменту, коли під час виголошення промови накладається синхрон із Зеленським, що сидить у залі. Це легко визначити, відштовхнувшись від несправжнього відео та знайшовши той самий момент вже у трансляції ТСН. Найімовірніше, відео таки змонтували саме автори фейкових публікацій. Інформацію про «монтаж» прямого етеру розтиражували згодом кремлівські медіа. 

У такий спосіб пропагандисти намагаються виставити Зеленського неуспішним політиком, до думки якого не дослухаються чи якого ігнорують на міжнародних заходах, «втікаючи» із зали засідань. Серед іншого фейкороби також нативно намагаються переконати, що Президент України узурпував та володіє всім українським медіапростором: відомо, що суспільний мовник фінансується з державної казни та не повинен зазнавати впливу політичних сил. А якщо ж журналісти нібито потурали Володимиру Зеленському та скомпілювали момент на трансляції, — то українська влада буцімто ладна керувати порядком денним, здавалося б, у недосяжних державі місцях та перешкоджати свободі слова. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись