Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Тактики Як російська пропаганда використовує тему паломництва хасидів, щоб досягнути власних цілей

Щороку тисячі єврейських паломників-хасидів приїжджають до міста Умань на Черкащині, аби зустріти єврейський новий рік Рош га-Шана біля могили рабі Нахмана — засновника брацлавського хасидизму, що помер у 1810 році. Цього року Україна очікувала 50 тисяч ізраїльських вірян, попри те, що прем’єр-міністр Ізраїлю закликав їх відкласти цю поїздку. Причиною застереження стало повномасштабне вторгнення Росії в Україну. Російські пропагандисти використовують тему паломництва хасидів, аби показати українців антисемітами, залякати паломників та погіршити відносини України й Ізраїлю.

Торік агітпроп заявляв, що не може гарантувати безпечне перебування єврейських паломників-хасидів в Умані. Цього ж року російські пропагандисти вигадали новий меседж: Україна зумисне атакуватиме прочан в Умані, щоб добитися військової допомоги від Ізраїлю, зокрема систем ППО. 28 квітня 2023 року Росія обстріляла ракетами 9-поверховий будинок у місті Умань, внаслідок чого загинуло 23 людини. У такий спосіб російські пропагандисти намагаються зробити з України цапа-відбувайла, знімаючи відповідальність за злочини з росіян. Україна не вдається до терористичних методів, аби отримати зброю від західних партнерів, а діє виключно дипломатичним шляхом.

Міноборони Росії поширювало інформацію, що Україна нібито використовує синагоги для військових потреб. Це — неправда. Цю заяву прокоментували керівник Міжнародного благодійного фонду імені Рабі Нахмана Натан Бен Нун і голова єврейської рятувальної організації «Хацала Україна» рабин Гілель Коен, які зазначили, що «всі святині та релігійні об’єкти хасидської громади використовуються винятково за їхнім прямим призначенням, а саме — для проведення релігійних обрядів і допомоги людям». Так російській агітпроп намагається дискредитувати Сили оборони, поширивши інформацію, що в релігійних спорудах базуються українські військові, та легітимізувати удари по цивільній інфраструктурі, житлових будинках, пам’ятках культури.  

У молдовських анонімних телеграм-каналах, що транслюють прокремлівську риторику, з’явилося повідомлення про те, що нібито для для хасидів створюють усі зручності, а іншим громадянам не дозволяють відвідувати аеропорт. «Попахує дискримінацією, чи не так?» — писали в одному з телеграм-каналів. Насправді ж задля того, аби виключити всі ризики, у цей час доступ до аеропорту дозволено лише співробітникам летовища й пасажирам, які мають квитки на авіарейси.

У такий спосіб російська пропаганда намагається викликати негативне ставлення до вірян та розворушити антисемітські настрої, а в хасидів відбити бажання ще хоча б колись приїжджати в Україну.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись