Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Маніпуляція Україна збирається атакувати по хасидах в Умані, аби отримати ізраїльську систему ППО

Російські ЗМІ, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що Україна готується «здійснити збройні провокації проти паломників-хасидів». Українські військові нібито завдадуть ракетного удару по Умані під час святкування Рош га-Шана, аби шантажувати Ізраїль та отримати їхню систему ППО. Вони посилаються на слова посла України в Ізраїлі Євгена Корнійчука. Це — неправда.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. У своєму інтерв’ю виданню Liga.net Євген Корнійчук повідомив, що Росія може вдатися до провокацій проти паломників-хасидів, які приїжджають на святкування до України. Саме тому Україна пропонувала Ізраїлю надати системи ППО для захисту громадян. Російські медіа спотворили сказане послом і заявили, що Київ готує провокацію проти хасидів.

Російський агітпроп застосовує тактику віддзеркалення, аби перекласти відповідальність за злочини Росії на Україну — звинуватити її в обстрілах українських територій. Проте саме Росія обстрілює українські міста. Також пропагандисти намагаються посварити Україну із західними партнерами. Раніше ми розповідали про меседж, що російські військові «знищили» склад боєприпасів в Умані.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись