Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Американське видання Chronicles опублікувало обкладинку про перевагу Росії над Україною в авіації

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють нібито обкладинку американського журналу Chronicles про перевагу Росії над Україною в авіації. На малюнку зображено російський винищувач, «мисливець на привидів», що полює на українського «привида Києва». Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту VoxCheck. Номера американського журналу Chronicles із такою обкладинкою не існує. На зображенні вказано, що це видання за серпень, проте на сайті Chronicles, де є обкладинки всіх номерів журналу, такої немає. А серпневий номер був присвячений виборам у США.

Російський агітпроп систематично публікує фейкові обкладинки світових видань. У такий спосіб пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику також повторюють на Заході, весь світ глузує з України, а Росія перемагає у війні. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що німецький журнал Handelsblatt зобразив на обкладинці знищений танк Leopard.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись