Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Командир 123 бригади ТрО намагається отримати згоду у військовослужбовців на кремацію

У російських медіа, що транслюють прокремлівську риторику, та в українському сегменті фейсбуку поширюють документ, у якому військовослужбовців 123 бригади ТрО змушують погодитися на кремацію у разі гибелі. У фальшивому наказі йдеться, що така необхідність виникла внаслідок «високої кількості втрат особового складу бригади» та «обмеженої логістики до тилових районів». Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. Вони перевірили «документ» за допомогою інструменту аналізу фото InVID та встановили, що зображення печатки відрізняється від іншого тексту за ступенем стиснення, тож її, імовірно, додали в графічному редакторі. Також вказано неправильний номер ЄДРПОУ військової частини, а ще підпис її командира, полковника Романа Токаренка, виглядає інакше.

На своїй фейсбук-сторінці 123 бригада тероборони ЗСУ також повідомила, що документ є фальшивим. Також фактчекери StopFake взяли коментар у бригади, її представники повідомили: «Цей наказ — ІПСО держави-окупанта, спрямоване на деморалізацію особового складу бригади та українського суспільства. Жодних подібних наказів командування військової частини А7052 ніколи не віддавало».

У такий спосіб російський агітпроп намагається посіяти паніку серед цивільних та військовослужбовців, мовляв, в України багато втрат на фронті. Раніше ми спростовували фейк про те, що в Тернополі погрожують відключити газ та гарячу воду призовникам, які не прийдуть у ТЦК.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись