Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Тернополі погрожують відключити газ та гарячу воду призовникам, які не прийдуть у ТЦК

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють фейковий документ від імені комунальної служби Тернополя. У ньому погрожують відключити газ та гарячу воду призовникам, які не з’являться у місцевий ТЦК. У цьому «листі» також вказують, що відключення будуть проводитися згідно із Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». На «листі» стоїть буцімто підпис Попова Олександра Андрійовича, директора компанії «Коменерго-Тернопіль 1», що у Тернополі займається благоустроєм багатоквартирних будинків. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. Вони взяли коментар у представників Тернопільського обласного ТЦК, які спростували цей «документ». Також там зазначили, що обласні ТЦК не займаються мобілізаційними сповіщеннями – мобілізаційним процесом на місцях займаються міські, районні відділення. На те, що «лист» є підробкою, вказуються помилки. Наприклад, замість слова «згідно з» агітпроп написав «согласно» в українському тексті, а в самому тексті вказана дата, до якої треба прийти у ТЦК, — 18 січня 2023 року.

До того ж у Законі України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» немає інформації про покарання у вигляді відключення води та газу.

У такий спосіб агітпроп намагається поширити паніку серед українців та дискредитувати українську владу. Мовляв, аби спонукати призовників ставати на облік у ТЦК та мобілізуватися, влада готова до відключення газу й води. Раніше ми розповідали про маніпуляцію, що через «величезні втрати» в регіонах України почалася загальна мобілізація.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись