Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Європейський Союз скасовує безвіз для України

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що нібито Євросоюз скасовує безвізовий режим для України. Буцімто запровадження спеціального дозволу ETIAS є скасуванням безвізу, й у цьому винен Зеленський. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту VoxCheck. Насправді запровадження ETIAS (European Travel Information and Authorization System, Європейська система авторизації подорожей та інформації про них) — системи довгострокових дозволів про перетин кордону ЄС — не є скасуванням безвізу. Вона почне діяти лише у 2024 році не тільки для України, але й інших країн, які не є членами ЄС. Володимир Зеленський не пов’язаний із цим рішенням.

У такий спосіб агітпроп намагається посіяти зневіру серед українців, мовляв, Захід втомився від України, та дискредитувати президента Володимира Зеленського — нібито через його дії та рішення в України погіршуються відносини із Заходом. Раніше ми спростовували фейк, буцімто Зеленський визнав, що США розпочали війну в Україні.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись