Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Європейський Союз скасовує безвіз для України

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють інформацію про те, що нібито Євросоюз скасовує безвізовий режим для України. Буцімто запровадження спеціального дозволу ETIAS є скасуванням безвізу, й у цьому винен Зеленський. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту VoxCheck. Насправді запровадження ETIAS (European Travel Information and Authorization System, Європейська система авторизації подорожей та інформації про них) — системи довгострокових дозволів про перетин кордону ЄС — не є скасуванням безвізу. Вона почне діяти лише у 2024 році не тільки для України, але й інших країн, які не є членами ЄС. Володимир Зеленський не пов’язаний із цим рішенням.

У такий спосіб агітпроп намагається посіяти зневіру серед українців, мовляв, Захід втомився від України, та дискредитувати президента Володимира Зеленського — нібито через його дії та рішення в України погіршуються відносини із Заходом. Раніше ми спростовували фейк, буцімто Зеленський визнав, що США розпочали війну в Україні.

Author: Олександра Котенко,

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join