Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Американський актор Джон МакГінлі закликав Володимира Зеленського лікуватися від наркозалежності

Російські медіа, що транслюють прокремлівську риторику, опублікували відео в інстаграмі та ютубі, де американський актор Джон МакГінлі, який зіграв роль доктора Кокса в серіалі «Клініка», нібито закликає Володимира Зеленського почати лікування він наркозалежності та подбати про себе. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. В актора Джона МакГінлі немає акаунту в інстаграмі й він не публікував своє звернення до Володимира Зеленського. Для створення цього фейку агітпроп скористався сайтом cameo.com, де за певну суму можна замовити звернення «зірки». У відео згадується лише ім’я Володимир, проте згадок про Україну немає.

Уже не вперше пропагандисти поширюють меседж про те, що у Володимира Зеленського наркозалежність, а весь світ намагається його закликати до лікування. Раніше ми спростовували фейки, що американський боксер Майк Тайсон та американські актори Елайджа Вуд та Дін Норріс закликали Зеленського лікуватися від алко- та наркозалежності.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись