Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Викриття Що писали пропагандисти про удар Росії по Чернігову

«Детектор медіа» підготував добірку меседжів про удар Росії по центру Чернігова, які російський агітпроп поширював з 19 серпня.

19 серпня армія Росії вдарила по центру Чернігова. У момент удару по драмтеатру в будівлі відбувалася анонсована виставка дронів. Внаслідок атаки росіян загинуло 7 людей; 144 людини, зокрема 15 дітей, отримали поранення чи травми, — про це повідомив Володимир Зеленський у відеозверненні. 21 серпня голова Чернігівської ОВА В’ячеслав Чаус написав у своєму телеграм-каналі, що триває ліквідація наслідків російського ракетного удару, на сьогодні встановлено пошкодження 10 адміністративних та 66 житлових (обстежено 53) приміщень.

Росія зреагувала на ракетний удар по Чернігову низкою меседжів. Автори телеграм-каналу «Цифрової армії Росії» роздавали вказівки підписникам з Росії, як повинні були коментувати дописи в українських телеграм-каналах. Ми виокремили деякі з них.

1. Усі системи ППО встановили у Києві, тому Чернігів та інші міста України — незахищені

«У нас міста хтось збирається захищати, чи периферію не шкода?», «Коли вже ППО почне захищати не тільки Київ? (...) У нас люди гинуть, поки ви там, суки, нас грабуєте», — такі повідомлення мало розсилати військо «Цифрової армії Росії».

Пропагандисти поширюють цей меседж уже не вперше. Меседж про те, що всі системи ППО захищають виключно столицю України, час від часу просувають у телеграм-каналах Миколаївщини, Одещини та Харківщини. Нібито для влади є «більш стратегічно важливі» міста, які краще захищені. У такий спосіб агітпроп намагається залякати українців, викликати недовіру до влади та розколоти суспільство. 

Раніше речник Повітряних сил Юрій Ігнат спростовував меседж про те, що всю ППО встановили в Києві: «Столицю атакують найчастіше, тому й це місто, очевидно, потребує більше захисту». Також додав про «східні та північні регіони — там теж дуже серйозний вектор роботи й там також працює протиповітряна оборона. Тому ми розподіляємо наші сили там, де це найбільш необхідно».

2. Влада розповідає про успішний контрнаступ, поки гинуть цивільні

«Владі ніколи захищати нас від обстрілів, їм треба малювати мапи контрнаступу», — ще один меседж, який після обстрілу центру Чернігова мають просувати росіяни в українському сегменті соцмереж.

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються переконати українців у тому, що контрнаступ неуспішний — саме тому влада вигадує перемоги на полі бою, і крім цього дискредитувати Збройні сили України та створити хибне враження переваги Росії.

3. Тільки нерозумна людина могла проводити виставку дронів за 30 км від Росії

За словами співорганізаторки виставки дронів, волонтерки Марії Берлінської, «анонс, що буде захід, був у відкритому доступі. Але конкретне місце повідомили лише(!) зареєстрованим перевіреним учасникам за лічені години до заходу».

Відповідальність за ракетний удар по центру Чернігова лежить винятково на російській армії. Як повідомили в Офісі генпрокурора, наразі встановлюють людей, які ухвалювали рішення про ракетний удар та завдавали його. Також вивчаються всі обставини, пов'язані з організацією виставки в драмтеатрі та окремо відпрацьовується версія щодо наведення удару російськими агентами на території України.

4. Обстріл у Чернігові стався через те, що куратора виставки Михайла Федорова хотіли підставити конкуренти

«Виставку курував Михайло Федоров (не остання людина в ЦДПСО, між іншим), який наразі кандидат на заміну прем'єра Шмигаля. Конкуренти могли постаратися напаскудити йому. Тепер до Федорова є питання у нудних людей із СБУ, і посада прем'єра йому найближчим часом не світить. Ось такий хід цілком у дусі українського гадюшника», — ще один меседж, який просуває агітпроп.

Наразі те, що куратора виставки Михайла Федорова хотіли підставити конкуренти, — конспірологічна теорія російських пропагандистів. Українські правоохоронці таку версію не розглядають.

5. Ракетний удар по Чернігову — постановка

«Чернігівський театр ще цілком собі цілий, а людина йде, усміхаючись, нібито в "крові". Що це було?», «Місце прильоту раптово стало можна знімати, хоча зазвичай за це українська держава дуже жорстоко карає. Велика кількість фото і відео наводить на думку, що це спеціально зробили для того, щоб кадри розтягнули по всіх ЗМІ», «Очевидно постановне відео з жінкою поруч із машиною швидкої допомоги (двері зачинені, хоча судячи з кількості крові, її терміново треба госпіталізувати, сама жінка невимушено тримає сумку)», — просуває меседжі агітпроп.

Речник Повітряних сил Юрій Ігнат заявляв, що не можна фотографувати уламки ракет, що падають після збиття силами ППО, адже ворог розуміє, яким видом озброєння відпрацювали в тому чи іншому місці. Проте фіксація саме воєнних злочинів Росії необхідна для Міжнародного суду в Гаазі. Офіс Генерального прокурора разом з українськими та міжнародними партнерами створили спеціальний ресурс War Crimes для належного документування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних російською армією в Україні. Пошкодження або знищення цивільної інфраструктури, знищення культурних та освітніх закладів, поранення чи вбивство цивільних осіб — усе це воєнні злочини, які необхідно фіксувати.

Також злочини проти мирних українців російський агітпроп називає «постановкою». Використовуючи цей термін, пропагандисти хочуть приховати свої терористичні дії та зняти з себе відповідальність.

6. Удар по Чернігову було завдано не «Іскандером»

«У цьому випадку пошкоджено дах драмтеатру. Зазвичай "Іскандер" зносить будівлю до фундаменту», — такий меседж просувають росіяни.

Керівник департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов заявив в ефірі «Єдиних новин», що російські війська вдарили по драмтеатру в центрі Чернігова балістичною ракетою "Іскандер-М", яку налаштували на підрив у повітрі, а не всередині будівлі.

У такий спосіб агітпроп намагається зняти відповідальність за скоєний злочин та перенести вину на жертву.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись