Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake У Тернополі погрожують відключити газ та гарячу воду призовникам, які не прийдуть у ТЦК

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють фейковий документ від імені комунальної служби Тернополя. У ньому погрожують відключити газ та гарячу воду призовникам, які не з’являться у місцевий ТЦК. У цьому «листі» також вказують, що відключення будуть проводитися згідно із Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». На «листі» стоїть буцімто підпис Попова Олександра Андрійовича, директора компанії «Коменерго-Тернопіль 1», що у Тернополі займається благоустроєм багатоквартирних будинків. Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. Вони взяли коментар у представників Тернопільського обласного ТЦК, які спростували цей «документ». Також там зазначили, що обласні ТЦК не займаються мобілізаційними сповіщеннями – мобілізаційним процесом на місцях займаються міські, районні відділення. На те, що «лист» є підробкою, вказуються помилки. Наприклад, замість слова «згідно з» агітпроп написав «согласно» в українському тексті, а в самому тексті вказана дата, до якої треба прийти у ТЦК, — 18 січня 2023 року.

До того ж у Законі України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» немає інформації про покарання у вигляді відключення води та газу.

У такий спосіб агітпроп намагається поширити паніку серед українців та дискредитувати українську владу. Мовляв, аби спонукати призовників ставати на облік у ТЦК та мобілізуватися, влада готова до відключення газу й води. Раніше ми розповідали про маніпуляцію, що через «величезні втрати» в регіонах України почалася загальна мобілізація.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join