Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Командир 123 бригади ТрО намагається отримати згоду у військовослужбовців на кремацію

У російських медіа, що транслюють прокремлівську риторику, та в українському сегменті фейсбуку поширюють документ, у якому військовослужбовців 123 бригади ТрО змушують погодитися на кремацію у разі гибелі. У фальшивому наказі йдеться, що така необхідність виникла внаслідок «високої кількості втрат особового складу бригади» та «обмеженої логістики до тилових районів». Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту StopFake. Вони перевірили «документ» за допомогою інструменту аналізу фото InVID та встановили, що зображення печатки відрізняється від іншого тексту за ступенем стиснення, тож її, імовірно, додали в графічному редакторі. Також вказано неправильний номер ЄДРПОУ військової частини, а ще підпис її командира, полковника Романа Токаренка, виглядає інакше.

На своїй фейсбук-сторінці 123 бригада тероборони ЗСУ також повідомила, що документ є фальшивим. Також фактчекери StopFake взяли коментар у бригади, її представники повідомили: «Цей наказ — ІПСО держави-окупанта, спрямоване на деморалізацію особового складу бригади та українського суспільства. Жодних подібних наказів командування військової частини А7052 ніколи не віддавало».

У такий спосіб російський агітпроп намагається посіяти паніку серед цивільних та військовослужбовців, мовляв, в України багато втрат на фронті. Раніше ми спростовували фейк про те, що в Тернополі погрожують відключити газ та гарячу воду призовникам, які не прийдуть у ТЦК.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join