Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Примусова мобілізація в Україні є спецоперацією Кремля

У російському сегменті фейсбуку поширюють скриншот нібито новини з сайту Deutsche Welle із заголовком «Примусова мобілізація у підконтрольних Києву областях України може бути спецоперацією Кремля». Також пишуть, що подібні публікації — це приклад роботи «західної пропаганди», яка намагається вибілити Україну та перекинути відповідальність на Росію. Це — фейк.

На кейс звернули увагу фактчекери проєкту StopFake. Зображення було спеціально відредаговане, аби поширити дезінформацію. Насправді такої публікації ні на російськомовній версії сайту Deutsche Welle, ні іншими мовами не існує. Видання публікувало лише статті про примусову мобілізацію на окупованих Росією територіях. Також авторкою новини вказана Олеся Галкіна, проте ім’я цієї людини неможливо знайти у відкритих джерелах.

У такий спосіб агітпроп намагається дискредитувати Захід та західні медіа, які нібито вибілюють Україну. Мовляв, вони також поширюють фейки, аби створити Росії імідж суцільного зла. Раніше ми розповідали про маніпуляцію, що в Україні для вагітних жінок буцімто створили військову форму, аби відправляти їх на фронт.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись