Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Fake Американське видання Chronicles опублікувало обкладинку про перевагу Росії над Україною в авіації

Анонімні телеграм-канали, що транслюють прокремлівську риторику, поширюють нібито обкладинку американського журналу Chronicles про перевагу Росії над Україною в авіації. На малюнку зображено російський винищувач, «мисливець на привидів», що полює на українського «привида Києва». Це — фейк.

Кейс дослідили фактчекери проєкту VoxCheck. Номера американського журналу Chronicles із такою обкладинкою не існує. На зображенні вказано, що це видання за серпень, проте на сайті Chronicles, де є обкладинки всіх номерів журналу, такої немає. А серпневий номер був присвячений виборам у США.

Російський агітпроп систематично публікує фейкові обкладинки світових видань. У такий спосіб пропагандисти прагнуть показати, що їхню риторику також повторюють на Заході, весь світ глузує з України, а Росія перемагає у війні. Раніше «Детектор медіа» спростовував фейк про те, що німецький журнал Handelsblatt зобразив на обкладинці знищений танк Leopard.

NGO “Detector Media” has been working for our readers for over 20 years. In times of elections, revolutions, pandemics and war, we continue to fight for quality journalism. Our experts develop media literacy of the audience, advocate for the rights of journalists, and refute Russian disinformation.

“Detector Media” resumes the work of our Community and invites those who believe that the media should be better: more professional, truthful and transparent.

Join