Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк Російські війська збили український вертоліт Мі-8

На пропагандистських ресурсах почали публікувати дописи про «збиття» гелікоптера повітряних сил України в районі тимчасово окупованого Лимана без жодних доказів. Мовляв, зʼявилися «перші кадри» успішного відпрацювання російських військових по вертольоту Мі-8 ЗСУ. Проте це — фейк. 

Спростували цей кейс дослідники проєкту StopFake завдяки інструменту зворотного пошуку зображень від Google. Як виявилося, зазначена інформація не відповідає дійсності. На цих «перших кадрах» видно тільки вертоліт, який горить у небі. Вони не мають жодного стосунку до нібито збитого українського вертольота. Ідентична фотографія використовується різними ЗМІ не перший рік. Найдавніші публікації, знайдені пошуковиком, датуються 2020 роком. 

Також вдалося знайти відео, з якого агітпроп і взяв свій «доказ» буцімто знищення української техніки. Британський телеканал SkyNews ще в лютому 2020 року опублікував відео з такими ж кадрами, але із зовсім іншим підписом. За словами їх журналістів, на ньому зображено збитий повстанцями сирійський військовий вертоліт. Зрозуміти, що це саме той вертоліт, можна з однакового загоряння фюзеляжу (місця, де можуть розміщуватися паливо, шасі, двигуни) літального апарату та кольору неба.  

Раніше ми також задокументували схожий фейк про росіян, які «масово знищують» танки M1 «Abrams», хоча вони на той час ще навіть не були поставлені в Україну. Ми спростовували й інформацію про те, що росіяни знищили перший танк «Leopard» на полі бою. Це також виявилося неправдою.

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись