Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Меседж Зеленський — таємний агент Британії, який виконує тільки її доручення

Таку тезу поширили в прокремлівських медіа. У повідомленнях дописували, буцімто з’ясувалося, що Володимир Зеленський є ставлеником Британії, а саме — членом  таємної розвідувальної організації MI6. Також у публікаціях просували думку, що всі рішення українського президента начебто ухвалюються в Лондоні. Тобто стверджували, що Україна перебуває під «зовнішнім впливом».

Аналітики EU vs Disinfo взялися розбирати цей кейс і визначили, що така теза є конспірологічною, адже жодних доказів належності Зеленського до МІ6 пропагандисти так і не надали. Використовуючи риторику про «зовнішній вплив», пропагандисти показують, що всі політичні рішення України нібито ухвалюють західні посадовці, тоді як українські політики підпорядковуються цим рішенням без права оскаржити їх. Будь-які події, що відбуваються в Україні та не на користь Росії, начебто спричинені управлінням «ззовні». Так автори прагнуть сформувати образ країни-маріонетки, яка самостійно не може існувати, повсякчас потребує «захисту». 

Але такі меседжі загалом вигідні російській пропаганді, аби заперечити існування державності в Україні. Мовляв, там не керують українські посадовці, а всі повноваження передають третім особам, надто політикам Заходу. У таких «діях» Росія вбачає потенційну загрозу своєму існуванню й подає як один із приводів для повномасштабного вторгнення — боротьби з «колективним Заходом».

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись