Spilnota Detector Media
Русскій фейк, іді на***!

Фейк У Німеччині затримують українців призовного віку, а згодом їх відправляють на фронт

Таку інформацію поширили в соціальних мережах, зокрема в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику. У повідомленнях розповідають про «масові затримання» в Німеччині українців призовного віку, яких згодом нібито відправляють на передову. До повідомлень додають відеодоказ — свідчення одного з чоловіків, який бачив на власні очі таку ситуацію. Це — неправда. 

Фахівці проєкту VoxCheck дослідили цей кейс і встановили, що 5 вересня представник президента у парламенті Федір Веніславський заявив, що масової екстрадиції чоловіків-ухилянтів до України з-за кордону не буде. Насправді ж «депортація військовозобов’язаних чоловіків» загалом неможлива, оскільки для неї немає жодного правового підґрунтя. Українські дипломатичні установи не можуть депортувати українців для мобілізації, як і владні структури ЄС не уповноважені формувати будь-які підрозділи з українців на своїх територіях. Тобто ні правового механізму, ні прецеденту для мобілізації українців членами ЄС не існує. 

Водночас українські правоохоронці можуть розслідувати та доводити в суді факти незаконного перетину кордону в умовах воєнного стану. А для екстрадиції з-за кордону треба буде довести вину кожного військовозобов’язаного за законами країни його перебування в місцевому суді. 

Тобто, якщо до українських військовозобов’язаних за кордоном використають процес екстрадиції, то його застосують лише до ухилянтів, які незаконно перетнули кордон. 

Із перших днів повномасштабного вторгнення експерти «Детектора медіа» щодня протистоять російській дезінформації. Ми спростовуємо фейкові новини, деконструюємо російські наративи та меседжі. І гартуємо медіаграмотність читачів.

Наша команда закликає долучитися до Спільноти «Детектора медіа», щоб разом боротися з російською пропагандою.

Долучитись